Tuesday, December 1, 2015

Sortim de les bombolles!

Avui m'ha arribat l'escrit de Lluc Salellas, de la CUP, sobre la trobada del diumenge per una altra persona. Jo segueixo un número obscé d persones, i per tant no el vaig veure quan ho va tuitar al principi, malgrat seguir en Lluc. Però normalment, l'aire general del meu TL em porta les notícies importants del dia, a més a més d'alguns que no he esperat. I les dues parts són l'essència de Twitter: les notícies que espero i aquelles que em sorprenen.

Però és molt fàcil endinsar-se en una comunitat molt insular a Twitter, els que són exactament com tu, els que llegeixen les mateixes coses, i pensen de la mateixa manera. Les bombolles o cambres d'eco. Perquè pots imaginar que TOTHOM pensa igual com tu i que només els bojos pensen diferent. És un gran perill. Sobre tot avui. Sobre tot amb les negociacions que tenim per davant.

Ara més que mai necessitem saber el que estan pensant els altres, els que ens són diferents, per raons estratègiques, però sobre tot per aprendre els uns dels altres. I també per trobar que tenim punts en comú—molts en que variem, i això també és bo—però aquells punts en comú entre gent diferent són molt importants.

Evidentment la gent segueix a altra gent per moltes raons. N'hi ha que segueixen els amics, els coneguts, els famosos, els provocaires, els enemics i n'hi ha que segueix a tothom sense pegues. He utilitzat l'eina FollowerWonk per comparar tres perfils de cop per a veure quants seguidors tenen (o tenim) en comú amb gent diferent. No és una manera gaire científica, però els pocs que he fet, sí que revelan l'obvi: tendim a compartir més seguits amb els que són més som com nosaltres, i els polítics més encara. (Ja sé que hi ha gent que fa servir llistes per seguir els tuits de les persones que no segueixen, ja us he dit, no és gens científic això, encara que sí que és divertit mirar-ho.)

(He comparat Lluc Salellas amb Gerard Gómez, ja que són dos joves diputats al Parlament de Catalunya de partits diferents)

Però aquests dies, sembla que estaria molt bé que amplièssim les mirades una mica més, i que intentèssim escoltar més enllà dels nostres.

Quants CUPaires segueixen a JxSistes i vice versa? Ens estem escoltant? Quanta gent diferent segueixes tu? Us animo a expandir els horitzons, i sobre tot, d'escoltar aquesta gent diferent!

#Escoltem·nos!



No comments:

Post a Comment